Foci.Szeretet. – Könyvajánló

Régi adóssága a magyar közéletnek, az európai sportnak és a nemzetközi cigány mozgalomnak, hogy Mezei István magyarországi cigány közéleti személyiség, európai hírű sportember és közismert roma vezető pályafutásáról dokumentumregényben tájékoztassa a legtágabb közvéleményt, megmutassa az életmű leglényegesebb elemeit a fiatal korosztályok számára is, egyébként származásra való tekintet nélkül. A végre napvilágot látott kötet legfontosabb tanulsága éppen az, hogy minden ember valóban egyenlő, ha fejlődéséhez a társadalom szabad utat biztosít, és akkor származása is megbecsülésre méltó érték, ahogy mindenkinél. A történelemben nem volt ez mindig így, és még most sem egészen magától értetődő a mindennapokban. Az életút állomásról állomásra azt példázza, milyen valós küzdelmek és vállalások eredményezik azt, hogy a vidéki cigány fiú – minduntalan kiszabadítva magát a nehéz, olykor áldatlan körülmények és az előítéletek fogságából – minden élethelyzetben megállja a helyét, országos tisztelet övezi, és aztán nagy utazók módjára felfedezi a világ ismeretlen-ismerős arcvonásait: a fiatalság elementáris barátkozási hajlamait minden országban, ahol csak megfordul, ezt tapasztalja a közös sportoláson, sportszerű versengésen keresztül, és mutatja meg a játékosságban megnyilvánuló életszeretetet, hogy íme, bizonyság: minden ember szabadnak születik. A regény olvastán magunkénak érezzük ezt a sorsot, mert részvevőkké válunk, kezdettől szurkolói a sikernek, amely vagy jelképezi az életet – vagy „maga az élet”; s igen, az életben maradás kérdéseivel is gyakran szembe találja magát, akinek legnagyobb lehetősége az, hogy elindul szerencsét próbálni. Azonnal észreveszi az olvasó, hogy hozzá és róla is szól a könyv.

A futballpálya széléről indult és ott záruló tudósítás foglalja keretbe a regényt, mely ezután feleleveníti az ősi családtörténet máig ható elemeit, ahogy azok Mezei István világra eszmélésekor feltárultak előtte, és megalapozták az ifjú ember indíttatását és öntudatát. Már ekkor felnőtteknek való próbák tömegét kellett kiállnia, semmi sem a szokásos módon alakult az életben, saját természete képében azonban mellé szegődött a szerencse: mindenhez volt kitartása, egyéni megoldása, fizikai ereje, és közben megszilárdult benne az erkölcsi igény megjobbítani az adott világot. A kötet jóvoltából a már hét évtizedet számláló életútnak a sportkarrierhez vezető legfontosabb részleteit ismerjük meg: a szülői ház és a szülőföld életkörülményeit a háború utáni években, a gyermeklét kalandjait, a hagyományok erejét, a labdarúgás iránt azonnal megnyilvánuló vonzalmat, a kapcsolatok alakulását a többségi társadalommal, a fiatalembert érő valamennyi kihívást, a párválasztás költészetét, a családalapítás és megélhetés viszontagságait, a célok állandó, folyamatos hozzáigazítását a realitásokhoz, a mai szemmel nézve rendkívül sok áldozatos munkát, mígnem hősünk eljut a közéleti szerepvállalásig, majd kapcsolatrendszerét felhasználva létrehozza a magyarországi cigány labdarúgó válogatottat, és szinte felfoghatatlan nemzetközi sikersorozatot ér el.

Idézve a Tartalomjegyzékből: ’Kezdőrúgás’, ’Kitaszítva’, ’Béke és háború’, …, ’A második leányszöktetés’, ’A felforgató’, ’A békítő’, ’A cigány válogatott’, ’Az első európai sikerek’, ’Brazília’, ’Találkozás a pápával’, ’Utánpótlás’.

A tornagyőzelmek csúcsán csapatával meghívást kap a Vatikánba, találkozik a Szentatyával. Azóta még négyszer jártak ott, Ferenc pápa is többször fogadta őket, s e közben a Svájci Gárda futballistáival hagyományt teremtettek: hét ízben mérték össze játéktudásukat (mert kétszer Magyarországon is).

A regény körültekintően, fordulataikkal együtt részletezi a történteket, sőt, a szerző Rabb Ferenc tanúkat is megszóltat hozzá a „Visszaemlékezések” részben a kiadmány hiteléül. A 34 interjú, illetve levél igazolja és gazdagítja további életközeli részletekkel, személyes élményekkel az elmondottakat. Köztiszteletben álló személyek: neves közéleti szereplő olimpikon, világhírű zenész, nagy színészek, vezető orvosok, neves politikus, honvédségi és rendőr tábornokok, a labdarúgó szövetség prominens vezetői, lelkész, külképviseleti vezető, települési vezetők, művészeti vezető, sikeres borász és vállalkozó, elismert edzők, technikai vezető és maguk a futballisták. Cigányok és nem cigányok, egyetértésben.

Az olvasót ezúttal megnyugtathatja, hogy a regény „befejezetlen”, hiszen szemmel láthatóan folytatódik. Még az is felsejlik, hogy inkább előbb, mint utóbb a lányok is ellepik a pályát – már elindult az UEFA Alapítvány által támogatott Farkas János Grund Program, Mezei legújabb projektje. Ennek célja ugyanaz, mint a többinek: megszerettetni a Föld képére alkotott futball labdát minden jóakaratú emberrel, és ezt elég korán kezdeni.

A kötetet még nagyszámú fényképes dokumentum egészíti ki. A „Foci. Szeretet.” e-könyv formában is megjelent, elérhető a cigány válogatott honlapján, sok más információval, képpel együtt:

IDE KATTINTVA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .