A válogatott legnagyobb sikerei

A válogatott számos rangos nemzetközi kupán vett részt fennállása óta, amelyeket rendre meg is nyertek. Ebbe a cikkben a Top 10 legnagyobb nemzetközi sikert foglaljuk össze röviden, amelyekre a legbüszkébbek vagyunk, amelyekre hálás szívvel gondolhatunk vissza.

 1. A finn fővárosban, Helsin- kiben 2006-ban már 31. alkalommal rendezték meg a Helsinki Kupát, Európa egyik legnagyobb ifjúsá- gi futballtornáját, de ma- gyar csapat még sohasem nyert korábban. A németországi világbajnokság évében azonban a magyar cigányválogatott diadalmaskodott a 20 ország 80 csapatát felvonultató versengésen, a döntőben Finnországot győztük le.
 2. Zsinórban öt tornagyőzelem (1996–2000) a belgiumi Brüsszelben évente megrendezett 20 csapatos nemzetközi tornán.
 3. Három meccs, három győzelem Brazíliában! 2008-ban Sao Paulóban, Rio de Janeiróban és Ubatuban sem találtak legyőzőre a magyarországi cigány fiatalok.
 4. Nagy diadal volt a bulgáriai nemzetközi tornagyőzelem 1997-ben, Szó ában és Nessebarban. Maradandó élmény, hogy az éremátadás előtt az egyik rivális csapat játékosai felkapták a trófeát,
  elszaladtak vele, és soha többé nem került meg. A szerve- zők utólag postáztak egy másikat Magyarországra.
 5. Németországban 1997-ben és 1998-ban is tornát nyert a csapatunk, Passauban pedig 2010-ben második lett. Németországban kétszer harminc perces dokumentumfilm is készült a magyarországi cigányválogatottról.
 6. A Romániához tartozó Nagyváradon 1999-ben nagyon zord időjárási körülmények közepette nyertünk tornát, a román rekordbajnok Steaua Bukarest U19-es csapatát is legyőzve.
 7. Csehországban 1998-ban (Prága) és 1999-ben (Karlovy Vary) is tornát nyertünk erős mezőnyben. A sorsolásra és a nyitó meccsre nem ért oda a csapat, mert a buszban előkerültek a hangszerek, és a magyar-szlovák határon a határőrök nem akarták átengedni a buszt, csak ha a hangszereket nem visszük magunkal. Végül minden megoldódott.
 8. Az ezredforduló utáni években három jugoszláv utódállamban sem talált legyőzőre a magyar cigányválogatott: 2001-ben a szlovéniai Mariborból és a horvát fővárosból, Zágrábból is aranyéremmel távoztunk, 2002-ben pedig a bosnyák fővárosban, Szarajevóban is mi voltunk a legjobbak. Itt lépett először pályára a csapatban Lázok János, a Vasas jelenlegi, a Duisburg, az MTK és a Győri ETO korábbi játékosa.
 9. Miután 1954-ben az Aranycsapat 7:1-re győzte le Angliát a Népstadionban, majdnem lemásolta ezt a cigányválogatott is 2002-ben, amikor a már Puskás Ferenc nevét viselő létesítményben 7:2-re győzött az angol kisebbségi válogatott ellen.
 10. Görögországban, Szalonikiben 2000-ben nyertünk nemzetközi tornát, a döntőben a török csapatnál bizonyultunk jobbnak.