A Grund Program Ózdon

Meghonosítanák a grundfocit Ózdon. Ebből az apropóból Mezei István, a magyar cigány labdarúgó válogatott menedzsere látogatott városunkba. A Farkas János Alapítvány elnöke Váradi József közreműködésével ismerte meg Obbágy Csabát, aki rögtön a program mellé állt, és az első tornát már meg is tartották a Sajóvárkonyi Általános Iskola udvarán. A találkozón kilenc helyi általános iskolásokból álló csapat mérkőzött meg egymással.

A Sajóvárkonyi Általános Iskola műanyag borítású sportpályáját 2014 szeptemberében adták át. Azóta már számos kispályás labdarúgó tornát rendeztek itt, amely jól szolgálja a gyerekek fejlődését. Most a Farkas János Grund Program első állomásán rúgták a bőrt az általános iskolák diákjai. Az alkalmon öt intézmény fiataljai küzdöttek meg egymással, ahol hat fiú és három lány csapat mérettette meg magát.

„Ez a életem része, már kiskoromban megtetszett” – mondta Földi Ivett Brigitta.

Az intézmény igazgatóját néhány hete kereste fel az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Váradi József, Mezei István kíséretében. Beszélgetésük során hamar kiderült, hogy hasonlóan gondolkodnak a fiatalok helyzetéről, és úgy döntöttek, hogy városunkban is meghonosítják a grundfoci programot. A magyarországi cigány válogatott a Farkas János Alapítvány keretein belül alakult meg Mezei István kezdeményezésére. Pista bácsinak a foci gyermekkori szerelme volt, és egész életében arra törekedett, hogy ezt a mozgásformát megszerettesse a jövő nemzedékével is, emellett persze segíti is a fiatalokat. Fontosnak érzi azt is, hogy a gyerekeknek ne kötelességből kelljen bármit tenniük, hanem azért, mert hisznek benne.

„Ebben az országban, ha azt mondanám, hogy csak cigányok vannak, akkor tévedek, itt magyar, mély szegénységben élő állampolgárok vannak. Ezeknek az embereknek és fiatal gyerekeknek szükségük van rá, hogy segítsük őket. Fontos, hogy megmutassuk nekik, hogy bennük is meg van a tehetség, és hogy ez csak rajtuk múlik. Az akaraton múlik, ha nincs akarat, akkor hiába van benne tehetség, az elveszik. A futball pedig a gyakorlatról szól” – nyilatkozta Mezei István, a Farkas János Alapítvány elnöke.

A szervezők úgy gondolják, hogy az olimpiai bajnok magyar labdarúgó nevével fémjelzett programmal rendkívül jól tudják motiválni a fiatalokat a tanulásra is, hiszen a tornákon csak azok a diákok vehetnek részt, akik az órákon is megfelelő magaviseletet tanúsítanak. Ez a rendezvény csak a „kezdőrúgás” volt a város életében. Obbágy Csaba hosszú távú együttműködést remél a jövőben.

„A grundfocinak az a lényege, hogy minimum heti egy alkalommal rendszeres edzések lesznek a gyerekeknek, ez havi négy-öt alkalmat jelent, ami a későbbiekben, akár sűrűbb is lehet. Az a cél, hogy ne csak egy iskola szerepeljen ebben a programban Ózdról, hanem minél többen bekapcsolódjanak” – fogalmazott Obbágy Csaba, a Sajóvárkonyi Általános Iskola igazgatója.

A vendégek nem érkeztek üres kézzel: pólókat, melegítőket is hoztak a fiataloknak, valamint olyan labdákat, amelyekkel a magyar válogatott is játszik. A 12 perces mérkőzések végén, ahol mindenki játszott mindenkivel, fiúknál és lányoknál is a házigazda Sajóvárkony csapatai bizonyultak a legjobbnak. Ők kupát kaptak ügyességükért, de a II. János Pál, a Petőfi Sándor, az Apáczai Csere János Általános Iskola és 48-as úti intézmény focistái sem tértek haza érem, vagy oklevél nélkül.


245_0_t 245_1_t 245_2_t 245_3_t
245_4_t 245_5_t 245_6_t 245_7_t
245_8_t 245_9_t 245_10_t 245_11_t
245_12_t
Forrás: Ózd Város honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .